Wat doet voeding met acne?

Auteur: Liza Koppen

Heb jij weleens voeding laten staan omdat je denkt dat het acne veroorzaakt? Vorige week kon je al lezen dat dit niet helemaal het geval is. Voeding is niet de oorzaak, maar kan acne wel verergeren. In deze blog vertellen we hoe dit precies zit, door dieper in te gaan op de rol van koolhydraten bij acne. Lees je mee?

Verschillende pijlers dragen bij aan de ontwikkeling van acne, namelijk:

  • Verhoogde proliferatie (groei) van de basale keratinocyten; 
  • Een abnormale verdikking van corneocyten (dode huidcellen) waardoor deze niet goed worden afgestoten; 
  • Toename van de talgproductie die actief reageert op hormonen waaronder androgenen;
  • Kolonisatie van de Cutibacterium acnes; 
  • En het stimuleren van het aangeboren immuun- en ontstekingsreacties, zowel binnen als naast de comedo (mee-eter). 

Wil je meer weten over de ingrediënten in Protect & Fill? Neem dan eens een kijkje op de productpagina. Daarin vertellen we je graag wat dit exclusieve product kan doen voor jouw huid. je mag ons uiteraard ook altijd een mail sturen met jouw vragen naar info@skinuals.com. We helpen je graag!

Bekijk product

Verergering van acne door voeding

Volgens onderzoek neemt acne toe bij een voedingspatroon met een hoge glycemische index (GI) en glycemische lading (GL) (Kemeriz et al., 2020). De GI helpt in te schatten hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt en GL is het aantal koolhydraten per portie, waarbij meer dan 20g gedefinieerd wordt als een hoge GL (Voedingscentrum, z.d.). Bij een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel stijgen de insulinewaarden in het bloed en kan de talgproductie toenemen. Dit zorgt mogelijk voor een vermenigvuldiging van de C. Acnes bacterie, die ontstekingen kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt ook dat een voedingspatroon met een lagere GI het aantal acne-laesies kan verminderen (Bladwin & Tan, 2020).

Suiker in supplementen

Koolhydraten uit voedingsmiddelen met een hoge GI worden sneller opgenomen in het bloed, dan koolhydraten uit voeding met een lage GI. Door deze snelle opname van koolhydraten kan voeding met een hoge GI zorgen voor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan het verlies van energie na het consumeren van voedsel met een hoge GI-waarde (bijv. bij frisdrank). De GI helpt dus te meten hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe zit het met de GL?

Hoe hoger de GL, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt na één portie van een bepaald voedingsmiddel. De GL hangt van een aantal factoren af, onder andere de hoeveelheid koolhydraten in een voedingsmiddel, de bereidingswijze en de hoeveelheid vet en eiwitten in de maaltijd. 

  • Een praktische tip is bijvoorbeeld fruit met een hoge GL zoals druiven te combineren met een handje noten (vetten). Zo blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

Het westerse voedingspatroon bestaat al snel voor de helft uit glucose en insuline verhogende voedingsmiddelen, denk aan koek, snoep, gebak, frisdrank, wit brood, maar ook vleeswaren en andere bewerkte producten. Wat veel mensen niet weten is dat veel supplementen ook suiker en zoetstoffen bevatten. Deze toevoegingen zijn te herkennen aan de termen microkristallijn cellulose (MCC), sucralose, zoetstoffen en suikercoatings etc. op de verpakking. MCC fungeert als vulstof en wordt vaak aan tabletten en capsules toegevoegd. Dagelijkse inname van teveel snelle koolhydraten kan op de lange termijn mogelijk resulteren in hyperinsulinemie, dit is een verhoogd insulinegehalte in het bloed, en insulineresistentie, waarbij cellen minder gevoelig zijn voor insuline. Beide veranderingen in het lichaam kunnen er, bij mensen die gevoelig zijn voor acne, voor zorgen dat indirect meer keratinocyten worden aangemaakt. Deze hopen zich op en kunnen verstoppingen en zo comedonen vormen. Voeding heeft op die manier indirect  invloed op acne.

Wat moet je onthouden?

Voeding is géén veroorzaker van acne, maar kan de mate waarin acne zich manifesteert wel verergeren. Een voedingspatroon met een lage glycemische index en glycemische lading kan mogelijk de vorming van comedonen en ontstekingen verminderen. Het advies is om voedingsmiddelen met een hogere GI van 70g en een GL van 20g zoveel mogelijk te vermijden om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Tot slot wordt vaak suiker toegevoegd aan supplementen in de vorm van bijvoorbeeld microkristallijn cellulose. Bij Skinuals vermijden we het gebruik van onnodige additieven. Zo is de gehele formule van Protect & Fill volledig vrij van toevoegingen. Het bevat dus ook geen toegevoegde suikers, of (synthetische) kleur- geur- of smaakstoffen. Kortom, Protect & Fill is clean label geproduceerd. 

Wil je meer verdieping over verschillende voeding en supplementen en de relatie met de huid? Dan verwijzen we je naar de opleiding.

Naar opleidingen