Laat je vitamine A niet vervliegen!

Auteur: Liza Koppen

Wist je dat een voedingspatroon met veel groente en fruit mogelijk een vertragend effect kan hebben op het huidverouderingsproces? Volgens voedselconsumptiepeilingen krijgen veel Nederlanders onvoldoende vitamine A binnen. Vitamine A draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en levert een bijdrage in het gezond houden van de huid. In dit artikel vertellen we je meer over vitamine A, waar je het uit kunt halen en welke verpakking het best is voor behouden van de kwaliteit.

Vitamine A in collageen supplement

Welke voeding bevat bèta-caroteen?

Vitamine A stimuleert het behoud van een normale huid. Het lichaam zet bèta-caroteen om in vitamine A.  Bèta-caroteen komt vooral voor in bladgroenten, waaronder spinazie (6 mg bèta-caroteen per 100g). Verder zijn wortelen, mango’s en microalgen ook goede bronnen.
De darmen hebben een beperkte capaciteit om bèta-caroteen op te nemen, maar door een geringe hoeveelheid vet toe te voegen aan de maaltijd wordt de opname uit voeding versterkt. Uit onderzoek blijkt dat fruit een betere opnamebron is dan groenten, en dat supplementen weer beter worden opgenomen door het lichaam dan voedsel (Thurmann, Steffen, Zwernemann, Aebischer, Cohn, Wendt & Schalch, 2002). Want slechts 5 tot 30% van de hoeveelheid bèta-caroteen uit voedsel wordt opgenomen door het lichaam, waarschijnlijk speelt het opwarmen van voedsel een rol in het afbreken van eiwitten en vezels (Patrick, 2000). Een leuk feitje is dat je bèta-caroteen uit voeding kan herkennen aan hun karakteristieke oranje/gele kleur.

Wil je meer weten over de ingrediënten in Protect & Fill? Neem dan eens een kijkje op de productpagina. Daarin vertellen we je graag wat dit exclusieve product kan doen voor jouw huid. je mag ons uiteraard ook altijd een mail sturen met jouw vragen naar info@skinuals.com. We helpen je graag!

Bekijk product

Welke verpakking is het best?

Aanbevolen dosering groente en fruit wordt vaak niet gehaald. Meer uit voeding is beter, maar mocht jij of klant niet voldoende binnenkrijgen kan voeding aangevuld worden met supplementen. Maar let op, carotenoïden zijn extreem gevoelig voor licht, lucht en vocht. Eenmaal in contact met deze invloeden, kunnen de ingrediënten interacties met elkaar aangaan en/of vervliegen. Je product bevat dan al snel niet meer wat op de verpakking staat. Bovendien kunnen poeders met meerdere ingrediënten in een pot ontmengen bij de kleinste bewegingen, dat wil zeggen dat grote korreltjes bovenop komen te liggen en het fijne poeder onderop. Dit betekent dat je de eerste dagen heel andere ingrediënten binnenkrijgt dan wanneer de pot bijna leeg is! Dat is onwenselijk. Om deze redenen zit Protect & Fill van Skinuals in goed beschermende sticks per dagdosering. Bovendien is het poeder zo gemengd en afgevuld dat elke stick evenveel ingrediënten bevat. Zo ben je gegarandeerd dat je dagelijks inneemt wat daadwerkelijk op de verpakking staat!

Wat moet je onthouden?

Vitamine A levert een bijdrage aan het gezond houden van de huid en draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Het lichaam kan uit voeding vitamine A aanmaken, bèta-caroteen is één van de voedingsstoffen waaruit vitamine A gemaakt wordt. Suppletie van bèta-caroteen wordt goed opgenomen in het lichaam, maar de verpakking is cruciaal voor het behouden van de kwaliteit van het product. Kies altijd voor een verpakking per doseringseenheid.

Bronnen:

Thurmann, P. A., Steffen, J., Zwernemann, C., Aebischer, C. P., Cohn, W., Wendt, G., & Schalch, W. (2002). Plasma concentration response to drinks containing beta-carotene as carrot juice or formulated as a water dispersible powder. European Journal of Nutrition, 41(5), 228-235. Doi: 10.1007/s00394-002-0381-3

Patrick, L. (2000). Beta-carotene: the controversy continues. Alternative Medicine Review, 5(6), 530-45. Geraadpleegd op 3 mei 2021, van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11134976/

Wil je meer verdieping over verschillende carotenoïden waaronder bèta-caroteen en de relatie met de huid? Dan verwijzen we je naar de opleiding.

Naar opleidingen