Supplementen met hyaluronzuur, hebben ze effect?

Auteur: Lara den Ouden

Steeds vaker hoor en lees je over de hydraterende werking van hyaluronzuur. Dit ingrediënt lijkt zelfs onmisbaar in de dagelijkse skincare routine van menig influencer. Bovendien lijkt het vinden van een hydraterend serum of dagcrème zonder deze veelbelovende stof bijna onmogelijk. Maar er bestaan ook supplementen met hyaluronzuur. Zijn deze ook effectief en waar moet je op letten bij het aanschaffen ervan? Na het lezen van dit artikel kun jij antwoord geven op deze en andere vragen.

Inge Backx - Skinuals

First things first

Laten we even bij het begin beginnen. Want wat is Hyaluronzuur eigenlijk?

Hyaluronzuur is een lange koolhydraatketen, ofwel een polysaccharide.

Het bestaat uit de stoffen N-acetyl glucosamine en glucuronzuur en wordt overal in het menselijk lichaam aangetroffen. Hyaluronzuurmoleculen dienen als onderdeel van de ondersteunende structuur in de extracellulaire ruimten, de ruimten buiten de cellen. Simpel gezegd is het een soort natuurlijk opvulmiddel. Hyaluronzuur wordt het meest aangetroffen in kraakbeen, gewrichtsvloeistof en in de huid. Het lichaam is in staat om hyaluronzuur zelf aan te maken, maar deze capaciteit neemt af naarmate men ouder wordt. Hier wordt slim op ingespeeld in de cosmeticawereld, waar de stof wordt gebruikt in fillers en in topische huidproducten, zoals crèmes en serums.

Protect & Fill bevat maar liefst 120 mg hyaluronzuur per dagdosering en vermindert daarmee zichtbaar de tekenen van huidveroudering. Wil je meer weten over de ingrediënten in Protect & Fill? Neem dan eens een kijkje op de productpagina. Daarin vertellen we je graag wat dit exclusieve product kan doen voor jouw huid. 

Bekijk product

Hyaluronzuur is meer dan een filler

Hyaluronzuur vervult diverse functies is de huid. De meest bekende is de sterk waterbindende capaciteit waardoor de stof een grote rol speelt bij de hydratatie van de huid. Vooral een verouderende huid heeft hier veel baat bij, omdat dit hydratatie vermogen met de jaren afneemt. Wat veel mensen (nog) niet weten is dat hyaluronzuur, naast de waterbindende functie, een antioxiderende- en ontstekingsremmende werking heeft. Onderzoek toont namelijk aan dat hyaluronzuur het genezingsproces van chronische wonden en de genezing van acute wonden verbetert én versnelt. Dit is mogelijk te danken aan het feit dat de zogeheten grondsubstantie in de huid uit water en elektrolyten bestaat, welke betrokken zijn bij het transport van essentiële voedingsstoffen naar de huidcellen. Kortom, van binnenuit draagt hyaluronzuur bij aan verschillende functies die de huid in topconditie houden.

Hoe kleiner, hoe beter

Dat injecties met hyaluronzuur, ofwel fillers, in de huid terechtkomen mag duidelijk zijn. Maar voor velen is dit een brug te ver. Een mogelijk alternatief zijn supplementen met hyaluronzuur. Echter, hangt het van de molecuulgrootte af of het wordt opgenomen in de darmen en uiteindelijk de huid.  In een dubbelblinde, placebo gecontroleerde interventiestudie kregen 61 proefpersonen gedurende zes weken 120 mg hyaluronzuur toegediend via een supplement. De onderzoekers maakten hierbij onderscheid in deeltjesgrootte. De ene groep kreeg hyaluronzuur met een molecuulgewicht van 800 kilodalton, de andere groep kreeg supplementen met hyaluronzuur met een molecuulgewicht van 300 kilodalton of een placebo (Kawada, 2015). 

 

Na zes weken werden de waarden vergeleken met de waarden voorafgaand aan de studie.

En wat bleek? Er was een stijging te zien in het vochtgehalte in de huid van de deelnemers die hyaluronzuur gebruikten. Deze stijging was vele malen groter dan bij de deelnemers die een placebo toegediend kregen. De studie toont  aan dat, naast de juiste dosering, deeltjesgrootte een belangrijke rol speelt bij het resultaat van de werking van hyaluronzuur in een supplement. (Kawada, 2015).

Waarom een supplement met hyaluronzuur?

Hyaluronzuur komt van nature voor in het menselijk lichaam en dierlijke producten. Echter, heeft het in de natuur zo’n hoog moleculair gewicht dat het uit voeding nauwelijks wordt opgenomen in de dunne darm. Samen met de verminderde capaciteit om hyaluronzuur aan te maken, naarmate men ouder wordt, neemt de concentratie in het lichaam af en dus ook het effect. Je zou er dus voor kunnen kiezen om hyaluronzuur aan te vullen door middel van supplementen.  Hyaluronzuur in supplementen wordt verkregen uit bacteriële fermentatie. Bij bacteriële fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk verandert. Niet alle vormen van hyaluronzuur in supplementen worden even goed opgenomen. Maar er bestaan vormen van hyaluronzuur waarbij de deeltjes kleiner zijn gemaakt. Ze hebben een zogezegd laag moleculair gewicht, ofwel kleinere deeltjesgrootte,  en worden dus wél goed opgenomen. Over het algemeen geldt; hoe lager, hoe beter.

Waar let ik op bij het adviseren van een supplement met hyaluronzuur?

Wanneer je besluit een supplement te gebruiken is het belangrijk om je eerst goed ingelezen te hebben voordat je een beslissing neemt. Maar wat zijn nu concreet de aandachtspunten?

De supplementen aanbieders vliegen je om de oren en de één belooft nog betere resultaten dan de ander.

Wat hierbij goed is om te weten is dat supplementenmerken wettelijk niet verplicht zijn om molecuulgrootte op de verpakking te vermelden. Na het lezen van dit artikel weet jij welke factoren een belangrijke rol spelen als het aankomt op de werking van een supplement. Zo vertelden we je zojuist dat deeltjesgrootte van groot belang is en het verschil maakt in opname en dus zorgt voor het juiste resultaat. Ga je voor het hoogst haalbare? Dan is het raadzaam om de molecuulgrootte van het ingrediënt hyaluronzuur na te vragen bij de producent, voordat je het aanschaft.

Literatuurlijst 

  1. Kawada, C., Yoshida, T., Yoshida, H., Sakamoto, W., Odanaka, W., Sato, T., Yamasaki, T., Kanemitsu, T., Masuda, Y., & Urushibata, O. (2015). Ingestion of hyaluronans (molecular weights 800 k and 300 k) improves dry skin conditions: a randomized, double blind, controlled study. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 56(1), 66–73. https://doi.org/10.3164/jcbn.14-81

Wil je meer verdieping over wat een collageen boost doet voor de huid? Dan verwijzen we je naar de opleidingen van het KIVH.

Naar opleidingen