Collageen - Welke vorm is het beste?

Auteur: Samantha Jordaans

Collageen supplementen worden steeds vaker commercieel ingezet tegen huidveroudering. Regelmatig ontvangen we via het Kennisinstituut voor voeding & Huid de vraag welke vorm nu het beste wetenschappelijk bewezen is. Er zijn verschillende vormen op de markt, namelijk collageen van vis, kip, rund, varken en eischaal. In dit artikel lichten we toe wat de meest onderzochte en beste vorm is en waar je verder op moet letten bij suppletie met collageen.

Beste collageen

Gehydrolyseerd viscollageen

Onderzoekers hebben zich het meest gericht op viscollageen. Dit is een zuivere vorm en het heeft een laag moleculair gewicht. Dit wil zeggen dat het goed wordt opgenomen. Echter, het moet wel een gehydrolyseerde vorm zijn. Hierbij is het collageen in kleine stukjes ‘gehakt’. Het lijkt niet uit te maken of je voor type I, II of III kiest, daar het lichaam in staat is om van de ‘in stukjes gehakte’ aminozuren zelf de collageenstructuur te maken die het nodig heeft.

Protect & Fill bevat als enige merk ter wereld 10 gram gehydrolyseerd viscollageen. Wil je meer weten over de ingrediënten in Protect & Fill? Neem dan eens een kijkje op de productpagina. Daarin vertellen we je graag wat dit exclusieve product kan doen voor jouw huid. 

Bekijk product

De anti-aging effecten van collageen

Gunstige effecten van collageen zijn collageenaanmaak, verminderd vochtverlies, minder fragmentatie en betere hydratatie. Onderzoekers concluderen dat collageen kan zorgen voor <30% minder rimpels en dat hydratatie wel 2x zo hoog is bij gebruik van viscollageen vergeleken met varkenscollageen. Onderzoeken tonen aan dat de fibroblasten geactiveerd worden bij een dagelijkse inname van 6 gram. Meer positieve effecten zijn waargenomen in een studie met 10 gram.  Andere overwegingen voor collageenproducten is de manier van produceren en de kwaliteit. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend goed en veilig. Bij twijfel vraag de leverancier om analysecertificaten. Denk aan zware metalen in vis, hoge doseringen kunnen gevaarlijk zijn. Ook kun je navragen of de collageen van een duurzame bron komt en of het bijvoorbeeld Halal of Kosher geschikt is.

Collageen supplementen, welke kies jij?

Kortom, de keuze voor collageen is niet zo gemakkelijk. Dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet, begrijpen we heel goed. Met de kennis uit zit artikel helpen we jou een weloverwogen keuze te maken. Onze voorkeur gaat uit naar viscollageen, mits gehydrolyseerd, duurzaam, veilig én in combinatie met andere ingrediënten. Maar daarover meer in een ander artikel.

Wil je meer verdieping over wat collageen precies doet voor de huid? Dan verwijzen we je naar de opleidingen van het KIVH.

Naar opleidingen