Collageen supplementen, werken ze ook voor mij?

Auteur: Lara den Ouden 

Supplementen met collageen poeder worden veelal ingezet op de huid te verbeteren. Maar werken supplementen met collageen poeder ook voor jou en welk supplement kies je? Op internet, diverse bladen en social media belooft het ene supplementenmerk met collageen poeder nog mooiere dingen dan de ander. We kunnen ons voorstellen dat je nog twijfelt tussen verschillende collageen poeders. Je wil immers wel waar voor je geld. In dit artikel vertellen we jou hoe supplementen met collageen poeder ook jouw huid kunnen verbeteren én welke collageen poeder het beste is. 

Skinuals magazine, alles over collageen poeder

De basis: voordat de ingaan op collageen supplementen

Voordat we diep ingaan op supplementen met collageen poeder, leggen we eerst uit wat jouw lichaam, en dus ook jouw huid, in de basis nodig heeft om gezond te blijven. Je kunt het lichaam als een soort auto zien. Wanneer je wilt dat de auto start zal je ervoor moeten zorgen dat hij voorzien is van brandstof. Dit werkt ook zo met het lichaam.

Om alle processen draaiende te houden is het nodig om het lichaam de stoffen te bieden die de motor van het lichaam nodig heeft. Allereerst zijn er brandstoffen en bouwstoffen nodig, ofwel de macronutriënten, waaronder koolhydraten en vetten. Deze leveren het lichaam energie en/of fungeren als bouwstof voor cellen en weefsels. Maar ook micronutriënten, waaronder vitamines, mineralen en andere componenten, zijn nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Veel menselijke cellen zijn namelijk opgebouwd uit mineralen en processen worden aangestuurd door verschillende enzymen en hormonen waar vitamines een onderdeel van zijn. 

Deze micronutriënten dienen we uit onze voeding te halen, omdat ons lichaam niet alle vitamines en mineralen zelf kan aanmaken. Vitamines zijn onder andere nodig voor een goed werkend immuunsysteem, denk aan vitamine D. Of ze spelen een belangrijke rol bij bijvoorbeeld het beschermen van lichaamscellen tegen schade, zoals vitamine C. De mineralen zijn van belang bij groei en weefselopbouw, de vochtbalans en ze dragen bij aan allerlei belangrijke processen. Zo is zink bijvoorbeeld nodig voor de opbouw van eiwitten in het lichaam. 

Er gebeurt heel veel in dat lichaam van ons, ieder orgaan heeft zijn eigen functie en wilt aanspraak maken op bepaalde nutriënten die we via onze voeding binnenkrijgen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het lijf veel van je vraagt en dat de meest vitale organen, zoals de nieren en lever bijvoorbeeld, als eerst worden voorzien van essentiële nutriënten.

Helaas heeft ons grootste orgaan, de huid, de laagste prioriteit. Het is simpelweg het minst belangrijk om te overleven. Hierdoor zullen essentiële voedingsstoffen als laatste naar de huid gaan. Dit betekent dat de meeste voedingsstoffen naar de organen gaan met de hoogste prioriteit, zoals het hart, de longen, hersenen en lever, en dat de huid onvoldoende voedingsstoffen aangereikt krijgt wanneer men een onvolwaardig voedingspatroon naleeft.

De huid voeden van binnenuit

Tot zover de basis. Je weet nu waarom het zo belangrijk is om gezond en volwaardig te eten, zodat dus ook alle stoffen de huid bereiken. Voor veel mensen is het nog lastig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en op te nemen. Eet je ongezond of heb je last van darmproblemen? Dan kan het voorkomen dat te weinig voedingsstoffen de huid bereiken. 

We zoomen wat dieper in op de huid. De huid bestaat uit drie lagen. Van buiten naar binnen zijn dat de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. De opperhuid is als het ware een barrière tussen het lichaam en de omgeving, De zogeheten huidbarrière bestaat uit lagen corneocyten, dit zijn dode huidcellen die omringd zijn door een soort cement van vetachtige stoffen. De structuur is dus te vergelijken met een muur van bakstenen waarbij de matrix het cement is. Hoe dikker de hoornlaag, hoe beter de barrière. De vetten in de hoornlaag zijn de grootste beschermingsfactor tegen het binnendringen van stoffen uit de omgeving en je kunt je dus wel voorstellen dat het belangrijk is om deze barrière optimaal te blijven verzorgen, zowel van buitenaf als van binnenuit. 

Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt is het van essentieel belang om voldoende macro- en micronutriënten binnen te krijgen via de voeding. Door het smeren van een crème, kunnen door de vetachtige structuur van de opperhuid namelijk alleen de vetachtige stoffen de huid binnendringen. Dit betekent dat de in water-oplosbare voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamine C, zink en koper, niet via de huid naar binnen kunnen komen. Deze en vele andere stoffen moet je dus echt van binnenuit, dus via de voeding binnenkrijgen om de huid bereiken.

Protect & Fill bevat het opneembare collageen, vitamine C, zink, koper en nog veel meer ingrediënten om jouw huid te laten stralen. Wil je meer weten over de ingrediënten in Protect & Fill? Neem dan eens een kijkje op de productpagina

Bekijk product

Tijd voor een collageen supplement

Indien je een volwaardig, gezond én gevarieerd eetpatroon naleeft is het niet altijd nodig om extra supplementen te slikken. Toch is er een groot aantal mensen dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet behaalt. Maar liefst 95% van de Nederlanders haalt zelfs de ADH van groenten, 250 gram per dag, niet. Hierdoor kan het zo zijn dat er te weinig vitamines en mineralen in de huid terechtkomen. Een doffe, grauwe en droge huid kan hiervan het gevolg zijn. Ook kunnen er sneller rimpels ontstaan of kan huidveroudering sneller verlopen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de huid wél de benodigde voedingsstoffen toegereikt krijgt. Een volwaardig voedingspatroon staat daarbij voorop!

Eet dus voldoende eiwitten (o,8-1,2 gram per kg lichaamsgewicht), 2 stuks fruit en liefst meer dan 250 gram groenten per dag. Vanaf een leefstijl van 25-30 jaar neemt de huidconditie af én de capaciteit om collageen aan te maken. Steeds vaker zien we dan dat collageen supplementen worden gebruikt, als aanvulling op de voeding. In tegenstelling tot een crème of serum zorgt een supplement ervoor dat de huid van binnenuit gevoed wordt met de voedingsstoffen die ze nodig heeft, mits de juiste ingrediënten worden gebruikt. Het is namelijk van belang dat het supplement ingrediënten bevat die wetenschappelijk bewezen zijn, in de juiste doseringen en verbindingen, zodat ze de huid daadwerkelijk bereiken, werkzaam zijn en veilig. Zo kan een supplement met gehydrolyseerd viscollageen, in combinatie met 1000 mg vitamine C (in de vorm van calcium carbonaat), maar ook vitamine E, vitamine D, etc. ervoor zorgen dat de huid letterlijk opgevuld en beschermd wordt. Waar je verder nog op moet letten bij het inzetten van collageen supplementen lees je hier.

Dus, werken collageen supplementen ook voor jou?

Het antwoord is ja! Maar het is van essentieel belang dat je er te allen tijde voor zorgt dat het lichaam de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt die ze nodig heeft om alle processen goed te laten verlopen. Een volwaardig en gevarieerd voedingspatroon vormt hiervoor de basis. Veel Nederlanders, waaronder jij misschien, krijgen echter niet voldoende nutriënten binnen. Dit heeft vaak als eerste gevolgen voor de huid.

Een volwaardig voedingspatroon en eventueel een collageen supplement als aanvulling daarop kan uitkomst bieden als het aankomt op huidverbetering van binnenuit. De stoffen die niet van buitenaf opgenomen kunnen worden, kunnen middels voeding en suppletie wél de huid bereiken, mits in de juiste doseringen en vormen. Een colageen supplement met een dosering van 2,5 gram is niet voldoende, zeker niet vanaf 25-30 jaar. De werking is namelijk dosisafhankelijk. Ben je 25 jaar? Dan voldoet een dagelijkse dosering van 5 gram per dag. Vanaf 30 jaar is het advies om een supplement met 10 gram collageen te gebruiken.

Naast collageen zijn overigens meer stoffen nodig om de huid van binnenuit te verbeteren. Zo kun je het beste kiezen voor een collageen supplement waarin ook 1000 mg vitamine C en vitamine E zit, Ook mogen zink en koper niet ontbreken én wat dacht je van hyaluronzuur? Kortom, collageensupplementen kunnen zeker werken om jouw huid te verbeteren. Maar kies dan wel voor een totaalformule.

Wanneer je twijfelt over jouw voedingsstatus of de inname van bepaalde nutriënten kan het nuttig zijn om een diëtist of andere voedingsdeskundige in te schakelen. Hij of zij weet precies welke voeding rijk is aan bepaalde nutriënten en of en hoe de voeding veilig kan worden aangevuld met supplementen. Wist je dat ons team bestaat uit diëtisten en voedingswetenschappers? Je mag ons altijd om gratis advies vragen. Bel naar +31(0)886441190 of mail naar info@skinuals.com

Wil je meer verdieping over wat collageen doet voor de huid? Volg dan de opleidingen van het KIVH.

Naar opleidingen