Collageen poeder voor huidverbetering van binnenuit

Verbeter je huid met een collageen poeder. Misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen jaren. Je kunt geen magazine doorbladeren zonder de lovende kritieken over dit ingrediënt tegen te komen en ook op het internet ontkom je er niet aan. Er worden tal van supplementen met collageen poeder aangeboden en ingezet voor de huid en haren. De keuze is reuze, maar zie jij door de bomen het bos nog? Waar let je op bij het kiezen van een collageen poeder dat het beste bij jou past? Ga je voor een poeder, tablet of capsule. En voor welke vorm kun je het best kiezen? Dit zijn vragen die wij dagelijks krijgen. In deze blog delen we de belangrijkste stappen voor het kiezen van het juiste collageen poeder.

Collageen boost

Wat is collageen poeder?

Om bovenstaande vragen zo goed mogelijk te beantwoorden is het belangrijk om eerst terug te gaan naar de basis. Want wat is collageen poeder eigenlijk? En waarom is het zo populair? Collageen is een lichaamseigen stof, een eiwit, welke voornamelijk terug te vinden is in de huid, gewrichten, botten, spieren, haren én nagels. Zoals je wellicht al weet helpt collageen bij de eerste tekenen van huidveroudering en maakt het de huid van gezicht en lichaam steviger, maar ook zachter, gladder en soepeler. Het vult de huid letterlijk op! 

Verliest de huid collageen, dan verslapt de huid. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit collageen poeder hét gouden bestanddeel is als het aankomt op producten om versnelde huidveroudering tegen te gaan. Je vindt het daarom vaak terug in crèmes, serums en supplementen voor huidverbetering. Bovendien is collageen niet alleen goed voor de huid, maar het is ook een belangrijk bestanddeel van de haren. Collageen bevindt zich vrijwel overal in het lichaam. Een echte duizendpoot als je het ons vraagt.

Protect & Fill bevat 10 gram gehydrolyseerd vis collageen poeder. Wil je meer weten over de ingrediënten in Protect & Fill? Neem dan eens een kijkje op de productpagina. Daarin vertellen we je graag wat dit exclusieve product kan doen voor jouw huid. 

Bekijk product

Wat zijn bronnen van collageen?

Collageen komt van nature voornamelijk voor in dierlijke voedingsmiddelen. Zelf getrokken bouillon(soep) van vis, rund of varken is vrijwel de enige directe voedingsbron van collageen. Jonge mensen zijn nog in staat om collageen aan te maken uit voedingsbronnen die aminozuren (met name proline, glycine en hydroxyproline) leveren waaruit collageen is opgebouwd, maar zoals eerder gezegd neemt deze capaciteit af met de leeftijd. Bovendien heeft het lichaam voldoende vitamine C nodig om collageen aan te maken. Vitamine C, een echte collageen booster, maar ook andere macronutriënten die betrokken zijn bij de synthese van collageen, zijn onmisbaar als het aankomt op huidveroudering. Daarom is het van belang om in de basis gezond, volwaardig en gevarieerd te eten en minstens volgens de richtlijnen ‘Goede voeding’ van de Gezondheidsraad.

Waarom collageen poeder in een supplement?

Jonge mensen kunnen collageen zelf aanmaken uit de aminozuren die ze binnenkrijgen uit eiwitrijke voedingsmiddelen. Echter, de aanmaak van collageen neemt af naarmate je ouder wordt.
De capaciteit om collageen aan te maken neemt vanaf een leeftijd van ongeveer vijfentwintig jaar met zo’n -1,5% per jaar af. Daarnaast wordt het collageen vanaf diezelfde leeftijd ook nog eens met 1% per jaar afgebroken. Diverse invloeden, waaronder overmatige blootstelling aan UV licht en een ongezond voedingspatroon, kunnen dit proces versnellen. Om de stevigheid van de huid zo lang mogelijk te behouden, ofwel de huid een collageen boost te geven, kunnen dan supplementen met onder andere collageen poeder ingezet worden, als aanvulling op de voeding. 

Nu horen we je denken; maar als ik collageen via de voeding binnen kan krijgen, waarom zou ik dan kiezen voor suppletie? Dit kunnen we ons goed voorstellen. Daarom leggen we je aan de hand van het volgende voorbeeld uit waarom het nuttig kan zijn om te kiezen voor collageen via een supplement. Wellicht ken je het wel; er wordt wel eens gezegd dat je minstens 36 keer op een hap moet kauwen, voordat je het eten doorslikt. Dit zou je moeten doen, zodat alle enzymen hun werk kunnen doen en het voedsel alvast goed voorverteerd wordt. Je bijt de grote brok eten als het ware in kleinere stukjes, zodat het voedsel beter verteerd en opgenomen wordt. 

Zo werkt het ook met collageen. Eiwitten in de voeding worden in het spijsverteringskanaal afgebroken tot aminozuren. Deze aminozuren komen in de bloedbaan terecht en worden weer opgebouwd tot eiwitten die nodig zijn om te functioneren, bijvoorbeeld collageen voor de huid. Supplementen met collageen bevatten idealiter gehydrolyseerd collageen. Dit is collageen, maar dan afgebroken in kleinere stukjes eiwit. Deze kleinere peptiden kunnen in het lichaam makkelijker en sneller worden afgebroken tot losse aminozuren en dus worden ze beter opgenomen in het lichaam. Het collageen wordt als het ware beter benut. 

Gehydrolyseerd collageen poeder

Met het zogeheten gehydrolyseerd, ofwel in stukjes geknipte collageen, krijg je dus op een efficiënte en makkelijke manier zoveel mogelijk collageen bestanddelen, namelijk de aminozuren, in het bloed. Het gehydrolyseerde collageen in supplementen bestaat al uit de aminozuren die nodig zijn om opnieuw collageen te synthetiseren in het lichaam. Het lichaam maakt van deze aminozuren dan heel gemakkelijk weer collageen aan in het type dat nodig is, voor onder andere de huid. Om van de aminozuren weer collageen te maken, en de huid een collageen booster te geven, zijn onder andere vitamine C, zink en koper nodig. Daarom vind je deze idealiter ook terug in de voeding of in een supplement voor huidverbetering, als aanvulling op de voeding. 

Waarom viscollageen de beste collageen boost is

Supplementen met collageen zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Zo kom je vaak viscollageen, rundercollageen en varkenscollageen tegen. Maar welke soort kun je het best nemen en waarom? Er zijn diverse studies uitgevoerd naar de toepassing van collageen suppletie en huidveroudering. De meeste positieve effecten zijn gevonden met gehydrolyseerd viscollageen, in doseringen variërend tussen de vijf en tien gram per dag (Miranda et al., 2021). Viscollageen wordt volgens onderzoekers het beste opgenomen, omdat het de kleinste deeltjesgrootte heeft. Hoe kleiner, hoe beter. 

Peptan collageen poeder

Het meest betrouwbare en grootschalige onderzoek dat met collageen is uitgevoerd is dat met Peptan viscollageen, waarbij deelnemers in drie groepen zijn ingedeeld en een placebo kregen of een supplement met collageen. De studie heeft aangetoond dagelijkse inname van Peptan collageen zorgt voor minder rimpels. Na 3 maanden hadden de deelnemers die collageen poeder kregen 13% minder zichtbare rimpels rond de ogen en 10% minder rimpels rond de mond. Dezelfde studie toont aan dat Peptan collageen effectief de breekkracht van de haren verhoogt. Dit betekent dat de haren sterker en gezonder worden. De haarsterkte van de collageen gebruikers was na 3 maanden met 13% toegenomen. 

Een andere studie toonde aan dat 10 gram Peptan viscollageen per dag resulteert in minder afbraak van collageen in de huid. Na 3 maanden was de afbraak van collageen verminderd met 31%. Dagelijks 10 gram Peptan collageen zorgt ook voor meer hydratatie van de huid. Dit is al zichtbaar na 8 weken. Onderzoek laat zien dat de hydratatie met 28% toeneemt en 91% van de deelnemers gaf ook aan dat ze dit duidelijk merken aan de huid. En dat is waar het uiteindelijk om gaat, zichtbaar resultaat!

Skinuals Protect & Fill is ontwikkeld volgens nieuwste wetenschappelijke inzichten en bevat maar liefst 10 gram gehydrolyseerd viscollageen van het Trademark Peptan® en is daarmee rijk aan dit ingrediënt én nog zeventien unieke ingrediënten. Hierdoor draagt het product niet alleen bij aan het behouden van een stralende huid maar maakt het de huid ook van binnenuit mooier. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij je huid van binnenuit, dé collageen boost, en de verzorging biedt die het nodig heeft. 

Conclusie

Concluderend kunnen we dus stellen dat collageen niet voor niets zo populair is. Het is inderdaad onmisbaar als het aankomt op het vertragen van huidveroudering van binnenuit. Al vanaf een leeftijd van vijfentwintig jaar kan het raadzaam zijn om te starten met collageen supplementen als aanvulling op een volwaardig en gevarieerd voedingspatroon. Het gebruik van collageen poeder in een supplement past mooi binnen huidverbeterende behandelingen, mits het goed wordt ingezet. Er zijn namelijk diverse bronnen en typen collageen en het één werkt beter dan het ander. In dit deel van de artikelreeks maakten we bekend dat gehydrolyseerd viscollageen de meest veelbelovende resultaten laat zien.

Wordt vervolgd

Regelmatig verschijnt er een nieuw inhoudelijk artikel in onze kennisbank over voeding, suppletie en de huid. Volgende keer delen wij passage twee van deze artikelreeks over de beste collageen boost, waarin we je meenemen in hoeveel collageen je nu eigenlijk precies nodig hebt. Ook vertellen we je of je nu het beste voor een collageen poeder, tablet of capsule kunt kiezen en waar je op moet letten bij de verpakking om zo de juiste keuze te maken. Houd de website en onze social media kanalen dus goed in de gaten en mis niets.

Literatuurlijst 

de Miranda, R. B., Weimer, P., & Rossi, R. C. (2021). Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/ijd.15518

Wil je meer verdieping over wat een collageen boost doet voor de huid? Dan verwijzen we je naar de opleidingen van het KIVH.

Naar opleidingen